‘Wat de KNVB doet is een schande voor het Nederlandse voetbal’

Geplaatst: door

REGIO – ‘Het is ongekend wat daar gebeurt. Het is een schande voor het Nederlandse voetbal.’ De woorden van Wilfred van Leeuwen, oud-trainer van VVSB en nu coach van FC Eindhoven, zijn niet mals. Hij hekelt het handelen van de KNVB, dat de promotieregeling voor tweededivisionisten naar de Jupiler League opnieuw gaat bekijken.

Een aantal clubs uit de Tweede Divisie heeft grote bezwaren tegen de verplichte promotie. De kampioen van de Tweede Divisie moet volgens de reglementen promoveren naar de Jupiler League. Ze hebben een zogenoemde ‘promotieplicht’. Maar als het voor een club om financiële redenen niet verantwoord is om de stap naar het betaalde voetbal te maken, dan hoeft een club niet te promoveren.

‘Poppenkast’

Twee jaar geleden werd de Tweede Divisie juist in het leven geroepen om de stap naar de Jupiler League kleiner te maken. Nu wordt eind april de keuze gemaakt of de kampioen van de Tweede Divisie promoveert naar de Jupiler League. Gaat de kampioen niet naar de Jupiler League, dan promoveert er niemand. De herziening van de regeling, maakt veel los.

‘Ik heb het bericht van de KNVB gezien, maar niet geopend en gelezen. Ik vind het poppenkast dat we elke keer dingen veranderen’, geeft Katwijk-trainer Dick Schreuder zijn mening over het besluit van de voetbalbond om de promotieregeling onder de loep te nemen.

‘Vind het wel prima’

‘We zijn de tweede divisie begonnen om de stap naar de Jupiler League kleiner maken. En als er weer tegenstanders van het idee zijn, dan gaan we het weer anders doen. Ik vind het allemaal wel prima en we zien het wel.’

VVSB-voorzitter Arjan Broekhof: ‘Wij hoeven over promotie niet zo vaak na te denken. En laten we eerlijk zijn, wij staan niet om de Jupiler League te springen. Maar, ik heb altijd gezegd. Als het zo is, is het zo en dan boksen we het ook wel weer voor elkaar.’

‘Te gek voor woorden’

Er is veel onduidelijkheid voor tweededivisionisten, maar ook voor clubs uit de Jupiler League. Ploegen die onderin die competitie bungelen weten pas eind april of ze wel of niet degraderen. Dat hangt allemaal af van de keuze of de kampioen van de tweede divisie promoveert.

‘Het is dramatisch. Ik weet niet wanneer de deadline is, maar je kunt zelfs de gekke situatie gaan krijgen dat zo’n Jupiler League-club zegt tegen een tweedivisionist: doe het alsjeblieft niet. En misschien staat daar dan nog wel wat tegenover. Te gek voor woorden’, sluit Broekhof af.

Beluister hier een reactie.
Bron: Omroep West.

Reacties (7)

 1. ekster zegt

  Die promotie zien veel topamateurclubs vooral niet zitten vanwege de extra eisen die er gesteld worden als je in de jupiler league komt te spelen.
  Misschien dat het helpt als ze die eisen verlagen.
  De piramide ( met al die beloftenteams ) en de tweede divisie als extra laag zijn er door van Oostveen cs doorgedrukt met als belangrijk argument dat de FIFA ( en de UEFA ) gezegd zou hebben dat promotie en degradatie van en naar de JL moet.
  Maar er schijnt niets van terug te vinden te zijn dat die instanties dat ooit gezegd zouden hebben.
  Dat zal ook wel meespelen bij de geringe animo om te promoveren.
  Kennelijk wil de KNVB die clubs nu wat tegemoet komen, ook al omdat je anders de gekke situatie zou kunnen krijgen dat clubs hun best gaan doen om maar geen kampioen te worden.

 2. frederik9 zegt

  Ook zonder extra eisen zullen nagenoeg de meeste 2e divisieclubs geen trek hebben in de -voor hen oninteressante- 1e divisie. Achilles'29 heeft -na het eclatante succes in die 4 seizoenen 1e divisie- wel weer trek en misschien Rijnsburgse Boys. Maar ik denk dat de toeschouwers niet warm zullen lopen voor wedstrijden tegen FC Oss, Almere City, FC Eindhoven etc. Deze clubs doen net alsof het een grote eer is om tegen hen te spelen.
  Natuurlijk is de 1e divisie een probleem, maar waarom moeten amateurverenigingen hen uit de problemen helpen?

  • Dramhert zegt

   Inderdaad het probleem is dat de 1e divisie een gedrocht is.
   niet meer op vrijdagavond en maandagavond voetballen zou al een grote verbetering zijn. En dan nog alle beloftenteams er uit …………
   Maak de 1e divisie aantrekkelijk KNVB !!!!

 3. ekster zegt

  De commotie is oa ontstaan door de volgende zin in de brief die de KNVB naar de clubs van de tweede divisie stuurde :
  "De promotieplicht blijft in principe gelden, tenzij het bijvoorbeeld om financiële redenen onverantwoord is om de stap naar het betaalde voetbal te zetten"
  "Promotie mag niet tot gevolg hebben dat het voortbestaan van de clubs of een goed verloop van de competitie in de eerste divisie in gevaar komt"
  Geen wonder dat dan geconcludeerd wordt dat de promotieplicht niet per se voor elke club geldt.

 4. frederik9 zegt

  De zinsnede van de KNVB is ergens een vrijbrief voor de amateurclubs om niet te promoveren en -gelijk hebben zij- hun eigen gezonde (financiele) bestaan is belangrijker dan spelen in de -niet gewilde- 1e divisie. Nogmaals, onbegrijpelijk dat de bond amateurclubs dwingt tot een onzeker avontuur in een afdeling waar diverse bvo's "amper" bestaansrecht hebben.
  Dit nog afgezien van de betwistbare procedure -zie Ekster- die is gevolgd om de pyramide in te stellen.

Reageren