Wessel Aslander: eigen doelpunten met een luchtje

Geplaatst:

Er gaat niets boven topsport en Groningen. Of andersom. Sinds Donald Trump het estafettestokje van Barack Obama over heeft genomen, is niets meer wat het lijkt. Fake en nep voeren de boventoon en helaas is het in de (top)sport niet veel anders. Wie denkt dat Lance A. van 1999 t/m 2005 de Tour de France zeven keer op een rij won, heeft het mis. Hij snoepte de pot met verboden middelen bijna helemaal leeg. ‘Onze’ Michael Boogerd, lange tijd toch een ideale schoonzoon, heeft zijn zonden eveneens opgebiecht.
De rest van deze column zou ik moeiteloos kunnen vullen met (ex-)wielrenners, maar die waslijst zal ik u besparen. Mede daarom ben ik al jaren afgeknapt op de ooit zo heroïsche wielersport, waarin ‘echt’ niet van ‘nep’ te onderscheiden valt.

Ireen, Sven en Kjeld

Wielerhelden zijn trouwens in goed gezelschap. Zo werd discuswerpster Ria Stalman (goud in Los Angeles, 1984) ontmaskerd en waarom tennist Mooie Maria (Sjarapova) anno 2017 niet meer op niveau? Of neem landgenoot/schaatssprinter Pavel Koelizjnikov, die de winter 2015-2016 volkomen domineerde. Kjeld Nuis, ook toen al in bloedvorm, snapte er helemaal niets van. Meldonium bleek het nieuwe toverwoord. Benieuwd of we Pavel in februari 2018 bij de Winterspelen in PyeongChang (Zuid-Korea) nog tegenkomen. Voor Ireen Wüst en Sven Kramer (en Nuis) steek ik mijn hand echter in het vuur. Die worden bij wijze van spreken dagelijks geprikt, want de gevreesde out of competition-controles zijn nooit ver weg. De schimmige dopingpraktijken in het land van Poetin steken daarbij schril af.

Concentratiemoment ACV

Zaterdagmiddag op sportpark Het Stadsbroek in Assen moest ik er aan denken. Daar bezocht ik het duel in de Hoofdklasse B tussen ACV en Staphorst. U weet al lang dat de in mooie gele shirts gehulde bezoekers de topper met 1-4 wonnen. Steeds wanneer ik kom, verliest ACV thuis. Ik beloof echter niet dat ik al te lang wegblijf. Neem nou dat concentratiemoment, daaraan zal trainer Fred de Boer moeten werken. Op 4 februari kopte oud-prof Marcel Seip (kom ik dadelijk op terug) de Drenten naar een 1-0 voorsprong, maar een minuut later had AZSV (Aalten) het evenwicht hersteld. Ditmaal was het niet anders. Hooguit 60 tellen na de mooie 1-0 door de later uitgevallen Saber Hendriks gaf het scorebord alweer 1-1 aan. Rurik Wind zette strak voor en met het hoofd liet Seip doelman Ben Wormmeester kansloos.

Matchfixing

Zoals vaker bij eigen doelpunten zag het er knullig en onbeholpen uit. Spontaan moest ik denken aan matchfixing en dat heb ik vaker bij ballen in het verkeerde doel. Laatst deed Jeffrey Bruma het bij VfL Wolfsburg in de Duitse Bundesliga. Mede door twee eigen treffers sleepte HHC Hardenberg zaterdag tegen Kozakken Boys nog een kostbare 3-3 uit het vuur. In de vijfde minuut van de extra tijd kopte Werkendammer Jeffrey van Nuland achterwaarts raak (lees: mis). Nog altijd dreigt voor HHC degradatie uit de Tweede Divisie.

Recordhouder-eigen-doelpunten is Arnold Kruiswijk die in september 2006 na negen seconden een e.d.’tje liet noteren. FC Groningen-doelman Bas Roorda snapte er niks van. Maar Arnold wilde natuurlijk gewoon geschiedenis schrijven. Onlangs maakte hij zijn eerste echte goal als prof. De ingetogen reactie van de cultheld vond men vreemd. Maar de verdediger is opgegroeid in Appingedam en Damsters zijn nuchtere mensen. Spreek ik uit ervaring. ACV-Staphorst trok zo’n 500 toeschouwers. Ik heb ze niet allemaal een hand gegeven, maar zal toch geen belchinees over het hoofd hebben gezien….

Wessel Aslander

Reageren