Wessel Aslander: Hardenberg, Harkema, Staphorst en Oostwold

Geplaatst:

Het seizoen 2016-2017 zit er bijna op. Voor veel clubs is het een lang en slopend jaar geweest. Neem HHC Hardenberg dat op 13 augustus aftrapte en door de 1-2 nederlaag tegen GVVV meteen achter de bekende feiten aan liep. Feitelijk deden de oranjezwarten dat tot de laatste dag, toen ze voor de enige keer boven de vermaledijde rode streep stonden. Trainer Gert Jan Karsten verdient lof voor de wijze waarop hij de club voor de Tweede Divisie behield. Na de mokerslagen tegen de degradanten Jong Twente en Jong Vitesse leek de ploeg rijp voor de Derde Divisie, maar de slotpartijen tegen Barendrecht, Koninklijke HFC (1-1), AFC, VVSB en de bloedstollende ‘finale’ bij UNA in Veldhoven leverden liefst 13 punten op. Ook voor UNA en Spakenburg is inmiddels het doek gevallen.

In een interview opperde Mark Veldmate (straks Staphorst) dat HHC misschien wel teveel spelers had. Wat doen trainers dan wanneer het tegenzit? Ze wisselen veelvuldig, zoals bij het lange tijd schotloze HHC gebeurde. Tót plotseling de puzzel viel. Voor Skhodran Metaj was daarbij een voorname rol weggelegd. Dus mag de vlot op een zijspoor gerangeerde Joseph Oosting alsnog een aandeel in de handhaving claimen, want via de Emmer oefenmeester kwam de oud-prof op De Boshoek in beeld.

Harkema: metamorfose

Het scheelde trouwens weinig of HHC had volgend seizoen Harkemase Boys getroffen. In de play-offs werkten de Harekieten tegen UNA en FC Lisse sterke uitwedstrijden af, maar voor een tweede promotie op rij bleek het niet toereikend. Daar moeten ze in de Friese Wouden maar niet al te rouwig om zijn. Gelet op het hoge niveau in de Tweede Divisie zou Harkema het buitengewoon moeilijk hebben gekregen. Oebele Schokker en revelatie Matthijs Hardijk worden straks node gemist. Ben benieuwd of de jeugdige vleugelspits bij Jong AZ in de Jupiler League veel aan spelen toe komt. Bovendien zou de club met de strenge licentie-eisen van de KNVB te maken krijgen, zoals het aantal contractspelers. En niet te vergeten de wisselende aanvangstijden. Met onder meer Jan Hooiveld (HHC), Jim de Leeuw, Pier Veldman (Jong FC Groningen) en Marum-belofte Tom Boezerooy ondergaat de selectie van coach Henk Herder straks een ware metamorfose.

Staphorst: jammer

Kom ik bij Staphorst. Helaas is het de geelhemden wederom niet gelukt de begeerde Derde Divisie te bereiken. Ik zag de formatie van Jan Vlap dit seizoen geregeld aan het werk. Een (fysiek) sterke, ervaren ploeg met veel scorend vermogen. Derde na kampioen ACV en DOVO (dichtbij promotie!). In de play-offs achtte ik de club uit Overijssel kansrijk. De start, thuis tegen Ter Leede (2-0), was veelbelovend. Vier dagen later volgde de noordelijke bekerfinale in en tegen Genemuiden. Die kennelijk veel energie vergde, want bij de return op dinsdagavond in Sassenheim legde Staphorst het na de pauze af: 3-0. De gebrekkige voorbereiding, inclusief busreis, vind ik geen excuus. Een week eerder gold voor Ter Leede immers hetzelfde. In 2016 struikelde Staphorst over FC Lisse. Ook toen werd thuis met een zege (1-0) gestart.
Wel pakten topscorer Martijn Brakke c.s. voor de tweede maal op rij de districtsbeker, maar ik denk dat ze liever omhoog waren gegaan. De landelijke amateurbeker zit er ditmaal niet in, omdat het toernooi tussen de zes districtswinnaars door de KNVB is geschrapt.

Herman Finkers

Cabaretier Herman Finkers zei ooit: ,,Er springt een stoplicht op rood en er springt een stoplicht op groen. In Almelo is altijd wat te doen.’’ Voor Oostwold, in het Groninger Westerkwartier, geldt anno 2017 hetzelfde. Dankzij de ondernemende Pelikaan S-preses Wim Bulten die vrijwel dagelijks het nieuws haalt. De ene keer met curieuze gevonden voorwerpen en de andere maal met bouwprojecten, die tot minder woongenoot en/of waardedaling bij anderen zouden leiden. Of door zijn club die SC Genemuiden uit de beker kegelt. Foutje bedankt, want trainer Kurt Elshot stelt zichzelf op en dat mag niet. ,,Veel mensen hebben kritiek op Bulten of misschien zijn ze wel jaloers, maar hij zorgt in elk geval voor reuring’’, hoor ik een oude bekende uit Zuidhorn opmerken.
Zaterdag 3 juni kan Pelikaan S voor de vierde maal op rij promoveren, maar voor Bulten vrees ik dat Noordscheschut eersteklasser wordt……

Wessel Aslander

Reacties (5)

 1. ekster zegt

  Zoals we van Wessel gewend zijn, weer een goede analyse van de gang van zaken.

  Wel nog de volgende kanttekeningen.
  Bij HHC heeft Karsten uiteindelijk natuurlijk een prima prestatie geleverd. Het bleek moeilijk om de dramatische start van de competitie recht te trekken.
  " Wie maakt ons wat na het bijna-kampioenschap het jaar ervoor" . Dat was een beetje de houding in de voorbereiding en het begin van de competitie.
  i.t.t. Veldmate denk ik dat de extra gehaalde spelers in de winterstop en daardoor de bredere selectie uiteindelijk juist wel belangrijk waren bij het herstel.

  Ik betwijfel of Staphorst ( club, spelers, staf en supporters ) liever wilden promoveren dan de beker wilden winnen.
  Als je kijkt naar de publiciteit en het aantal toeschouwers van Staphorst ( thuis tegen ter Leede waren er niet veel ) lijkt het me dat men de beker belangrijker vond.
  Waarom in die bekerwedstrijd niet enkele spelers sparen ,waarom die Belgische supporters niet uitnodigen in Sassenheim of thuis tegen ter Leede ?
  Vorig seizoen strandde Staphorst in de nacompetitie tegen Lisse en toen had men het ook al zo druk met al die bekerwedstrijden.
  Persoonlijk vind ik het jammer dat Staphorst niet nog meer de nadruk legt op promotie. De club zou in de derde divisie niet misstaan.

  Harkemase Boys was echt veel dichter bij promotie naar de tweede divisie dan de uitslag van de laatste wedstrijd tegen Lisse doet vermoeden.
  Jammer . Zo blijft de tweede divisie toch vooral eenzijdig een competitie voor de randstad en Utrecht met Groesbeek en Hardenberg als buitenbeentjes.

  • de kop zegt

   Denk niet dat die Belgen op een dinsdag zo naar Staphorst of Sassenheim komen toeren. Dat gaat op een zaterdag toch aardig wat makkelijker. Tevens is de publieke belangstelling voor een zaterdag wedstrijd groter dan op een dinsdagavond. Een derby trekt altijd meer publiek.

   Tevens denk ik niet dat de reisafstand en te spelen dag een nadeel was voor Staphorst zoals in het verslag geschreven wordt op de site van Staphorst. Maar denk dat de spelers nog wel de bekerfinale in benen hadden zitten en daar door net dat stapje extra niet konden brengen. Wat je in zulke wedstrijden nodig bent.

Reageren