Wessel Aslander: herkansers redden zich zelden

Geplaatst:

Ik heb niks tegen Smitshoek uit Barendrecht en Zuidvogels (Huizen). Waarom zou ik? Maar veel liever had ik gezien dat Oranje Nassau en Flevo Boys in de Hoofdklasse van het zaterdagvoetbal waren gebleven. In de gewone competitie haalden de Emmeloorders in 30 partijen 35 punten, voorwaar geen gering aantal. Nieuwkomer Oranje Nassau verzamelde er 32. Achter het veilige NSC Nijkerk (37 punten) eindigden Flevo Boys en ON in de Hoofdklasse B respectievelijk op de 13e en 14e plaats.

Als herkanser werden beide clubs veroordeeld tot de vermaledijde nacompetitie. Dat is een lange en moeilijke weg, zo leert de ervaring. Bovendien barsten herkansers niet van het zelfvertrouwen, want in de normale competitie zijn ze vaak ten onder gegaan. Een jaar geleden degradeerden het destijds zeer ambitieuze SVZW, Achilles 1894 en ROHDA Raalte bijvoorbeeld via de nacompetitie uit de Hoofdklasse. Dat kwam mede omdat zowel op zaterdag als op zondag één van de drie Hoofdklassen werd geschrapt. Overigens werden de Achillianen afgelopen seizoen overtuigend kampioen in 1F zondag, zodat de Asser roodbaadjes terugkeren als Hoofdklasser.
Op topamateurniveau redden herkansers zich zelden. UNA (Veldhoven) en Spakenburg kunnen erover meepraten. Voor beide clubs bleek de Tweede Divisie (iets) te hoog gegrepen. De Brabanders vlogen er in de eerste ronde van de play-offs tegen Harkemase Boys uit. De door interim-trainer Joop Gall gecoachte Blauwen uit Spakenburg haalden de finale wel, maar Rijnsburgse Boys bleek een (te) taaie kluif. Uit de Derde Divisie zijn SteDoCo, Juliana’31 en Jong FC Den Bosch via de play-offs afgedaald.

Dikke nederlagen Oranje Nassau

Voor genoemde clubs Flevo Boys en Oranje Nassau viel het spreekwoordelijke doek dus in de Hoofdklasse B. De eerste horde van de nacompetitie werd nog wel genomen. In de halve competitie met WHC en d’Olde Veste’54 werden de Groningers moeizaam eerste. Flevo Boys won groep met Bennekom en WNC (Waardenburg). In de finale bleken de Emmeloorders over twee duels niet opgewassen tegen Zuidvogels. Oranje Nassau leed twee dikke nederlagen tegen Smitshoek, dat Hoofdklasser blijft.
Voor de barrage tussen de vijf zaterdag eerste klassen en beide Hoofdklassen plaatsten zich 19 clubs: 15 periodekampioenen en 4 herkansers. Voor de Hoofdklassen waren slechts 3 ‘tickets’ beschikbaar. De noordelijke eersteklassers PKC’83, Buitenpost en d’Olde Veste’54 deden tevergeefs een gooi naar promotie.

GRC niet naar Limburg

Op zondag was die kans nóg geringer. Aan de nacompetitie doen immers de periodekampioenen van de zes eerste klassen (dus 18 gegadigden) en 4 herkansers mee. Uiteindelijk konden slechts twee clubs juichen. De noordelijke deelnemers VV Emmen, Nieuw Buinen en GRC Groninger kwamen er niet aan te pas. Het al vlot uitgeschakelde GRC liet de laatste ontmoeting in het Limburgse Susteren zelfs lopen, omdat men geen representatief team op de been kon brengen. Dat is bepaald geen reclame voor het amateurvoetbal. Daaraan is ook de KNVB zelf schuldig, want waarom in de eerste ronde geen koppeling tussen clubs uit 1E (Oost) en 1F (Noord). Dat verkleint de afstanden aanzienlijk. Bij de ontknoping van de nacompetitie zijn grotere afstanden onvermijdelijk.

De vermindering van het aantal Hoofdklassen pakt voor Noord-Nederland duidelijk ongunstig uit. In navolging van de Tweede en Derde Divisie krijgen de Hoofdklassen vooral een Randstedelijk karakter. Dat is jammer. Hopelijk slagen de noordelijke clubs erin het tij te keren. Een mooie uitdaging!

Wessel Aslander 

Reacties (5)

 1. frederik9 zegt

  Goede analyse en het zegt ook duidelijk dat het Noorden dunnetjes is vertegenwoordigd in zowel de 2e als 3e divisie als in de hoofdklassen, zowel zaterdag als zondag. En eigenlijk is het -ook bij de 6 hoofdklassen destijds- nooit anders geweest. Het topamateurvoetbal koncentreert zich nu eenmaal in de Randstad en Utrecht en daarbij levert het Oosten een toch redelijke bijdrage. Oorzaak van de weinige Noordelijke clubs? M.i. minder inwoners en dus ook minder spelers, maar ook de grotere flair die het Westen brengt zorgt er voor dat deze situatie echt niet anders wordt. En in het betaalde voetbal is het toch niet anders?!

 2. ekster zegt

  Wessel zal wel SVZW bedoelen in plaats van SVMH.
  En met Wessel vind ik het ook jammer dat het top amateurvoetbal zo langzamerhand een randstedelijke aangelegenheid wordt.
  Wel mooi dat HHC in de tweede divisie is gebleven.
  De club trekt ook veel toeschouwers uit ( het zuidelijke deel van ) Noord.

 3. rusair zegt

  Afgezien van de resultaten van de Noordelijke clubs is de nacompetitie hoofdklasse/eerste klasse een onding. De kans dat je de schifting overleeft is heel klein.( 4/19 op za en 4/22 op zo). Hoog tijd dat de voetbalpiramide ook richting de lagere klassen in evenwicht wordt gebracht, zodat er een echte piramide ontstaat met evenwichtige doorstroming.

 4. Henk D. zegt

  Ik heb geen probleem met de degradatie van Flevo boys en Oranje Nassau. Zeker bij laatstgenoemde vereniging zal het altijd wel gezellig zijn met veel vrouwen- en recreatieteams, maar als je geen eigen jeugdopleiding hebt dan is je eerste selectie altijd afhankelijk van één of meerdere geldschieters. Als dan ook het tweede elftal geen medewerking verleend in de vorm van wisselspelers dan lijkt mij dat een hele slechte zaak.
  Tegenstander Smidshoek had trouwens geen indrukwekkende palmares. Het feit dat je van zo'n club verliest geeft aan dat je in de hoofdklasse niet veel te zoeken hebt.
  Uithuilen en opnieuw beginnen. De inzet van het trainersduo vind ik prijzenswaardig.

Reageren