Wessel Aslander: lente is de mooiste voetbaltijd

Geplaatst:

Oranje onder 19 jaar bezorgde het Nederlandse voetbal onlangs een opsteker. De vaderlandse beloftes plaatsten zich voor de EK-eindronde van komende zomer in Georgië. In Assen zag ik het team op het nippertje winnen van Finland (1-0) en tegen de Grieken met 0-0 gelijk spelen. Justin Kluivert was een attractie, maar bovenal straalde de formatie van bondscoach Maarten Stekelenburg degelijkheid uit.

Nationale ziekte

Helaas bleek zijn ploeg niet ingeënt tegen de nationale ziekte. Ook ‘onder 19’ had het eindeloze en irritante rond-, terug- en breed spelen namelijk bij vlagen tot kunst verheven. Een allergie zou ik het willen noemen. Staat balbezit bij ‘ons’ voorop, moderne buitenlandse oefenmeesters als Jürgen Klopp (Liverpool) en Pep Guardiola (Manchester City) zetten juist over het veld druk. Dat voetbal is stukken aantrekkelijker en intenser. Misschien moet de volgende bondscoach toch maar een buitenlander worden. Helaas is Morten Olsen met zijn 67 jaar te oud, maar dat terzijde.

Doel HHC te hoog gegrepen

Ik wil het hebben over het voorjaar. Wat mij betreft, en ik herhaal het graag, is dat de mooiste voetbaltijd van het jaar. Het weer wordt beter en de beslissingen vallen. Na het komende paasweekend zijn vrijwel alle standen recht getrokken en spelen de meeste amateurclubs nog vier competitieduels. In de Tweede Divisie staat HHC Hardenberg er beroerd voor. Op sportpark De Boshoek blijkt de doelstelling (linker rijtje) veel te hoog gegrepen en ook Spakenburg stelt bitter teleur. Met Joop Gall als derde(!) hoofdtrainer moet het vege lijf worden gered. De zondagclubs De Treffers, VVSB, FC Lienden, het zich in de winterstop versterkende TEC, AFC, Koninklijke HFC en UNA presteren beter dan verwacht en van de vier belofteteams onderscheiden Jong AZ en Jong Twente zich respectievelijk positief en negatief. In 29 duels scoorde HHC 30 keer, veel te weinig op dit hoge niveau.

Mocht degradatie onvermijdelijk blijken, dan is een snelle terugkeer bepaald geen abc’tje. Ook de Derde Divisie is namelijk sterk bezet. IJsselmeervogels moet en zal kampioen worden. Jong FC Groningen is kampioen gelijkspelen en ONS Boso Sneek is eerder dan verwacht in veilige haven. In Harkema werd nog voor de winterstop een crisis (acht nederlagen op rij) overwonnen. In de nacompetitie hebben de straks vertrekkende Oebele Schokker c.s. niets te verliezen. Op zondag snakt het goed gestarte Be Quick 1887 naar vakantie. Benieuwd of Kevin Waalderbos volgend jaar de resultaten van coach Mischa Visser evenaart. Hopelijk wordt hij toegelaten tot de cursus Coach Betaald Voetbal en anders krijgt hij ongetwijfeld later de kans.

DOVO, ACV en Staphorst

In de Hoofdklasse B zaterdag gaat de titelstrijd tussen koploper DOVO, ACV en Staphorst. De Assenaren die over enkele dagen Eemdijk en SDV Barneveld bezoeken, hebben theoretisch de beste papieren, maar vlak cupfighter Staphorst niet uit. Cruciaal worden ACV-DOVO (29 april) en Staphorst-DOVO (slotdag, 13 mei).
Op zondag moet het weggezakte SWZ Boso Sneek nog een beetje oppassen. Dat geldt zeker voor Heerenveen en MSC, waar het paardenmiddel trainersontslag vruchten lijkt af te werpen. De oudgedienden Leo Blom en Jan Derk Brandsma zijn goed op weg het schip vlot te trekken. Heerenveen lijkt aangewezen op de nacompetitie.

Van de koplopers in de 1e klasse is Achilles 1894 dichtbij het beoogde doel: een snelle terugkeer in de Hoofdklasse. Na dit seizoen maakt coach Theo ten Caat plaats voor Paul Weerman. Op zaterdag begint HZVV knap nerveus te worden, gelet op de 1-1 tegen periodekampioen PKC’83 en het 2-1 verlies in Buitenpost. d’Olde Veste’54, getraind door het genoemde duo Blom/Brandsma, heeft nog maar drie punten minder. Eén trede lager loopt lijstaanvoerder VVG op de laatste benen, maar de Groningers gaan het redden. In 2K zondag heeft Roden een puntje minder dan koploper DTD uit Cornjum. Beide clubs waren nog nooit eersteklasser. In 5E zondag wordt WKE-16 op korte termijn kampioen. Alvast van harte!

Wessel Aslander

Reageren