Wessel Aslander: voetbal in Winsum blijft aangenaam

Geplaatst:

Wat mij betreft is het één van de mooiste afkortingen in het noordelijke landsdeel van mijn favoriete vorst: Koning Voetbal. Ik bedoel het Winsumer Viboa oftewel Voetballen Is Bij Ons Aangenaam. Op 1 juli 2016 smolt de op 1 juni 1921 opgerichte club samen met de toen 99-jarige plaatsgenoot Hunsingo, waarop de vv Winsum ontstond. Dus is Viboa op zich voltooid verleden tijd.

Zelf heb ik wel iets met afkortingen. In Nederland vind ik VSV Tonegido in Voorburg de leukste. Vooral door de lengte: 11 letters. Even ademhalen en daar gaan we: Voorburgse Sport Vereniging Tot Ons Nut En Genoegen Is Deze Opgericht. Ook Advendo in Breda is een voltreffer: Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning. Bij Advendo’57 in Ederveen is ‘Vermaak’ trouwens vervangen door ‘Vriendschap’.
Aardige of typerende afkortingen vind ik bijvoorbeeld: PEC in Zwolle (Prins Hendrik Ende desespereert nimmer Combinatie), Wacker in De Wijk (Wij Als Club Krachtig En Rap), Owios in Oldebroek (OverWinnen Is Ons Streven), ROHDA Raalte (Recht Op Het Doel Af) en Vogido in Enschede (Voor Ons Genoegen Is Dit Opgericht).

Klassieker AGOVV

Plus natuurlijk de klassieker: AGOVV, Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder. Voorheen was het de club voor geheelonthouders: Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging.
Uiteraard heb (had) je ook lelijke afkortingen, al zullen smaken altijd blijven verschillen. FC VVV slaat (sloeg) natuurlijk nergens op. Football Club Venlose Voetbal Vereniging. Je kunt ook overdrijven. Tegenwoordig is het trouwens VVV-Venlo. De Limburgers keren terug in de Eredivisie, zodat we dat merkwaardige stadion De Koel weer geregeld in beeld krijgen. Met vooraf spelers van VVV en bezoekers die via de trap de ‘kuil’ bereiken.

Geïnteresseerden verwijs ik graag naar de website http://www.hollandsevelden.nl/betekenis-clubnamen

Oefenmeester levert knap werk

Zaterdag maakte ik voor deze mooie site een verslag van Winsum-HZVV. Verdedigden de Hoogeveners hun leidende positie in de eerste klasse E, voor de thuisclub stond er feitelijk weinig meer op het spel. Behalve de eer. De Drentse gasten triomfeerden met 1-2. Daarmee kwam het vrijuit spelende Viboa (pardon: Winsum) er bekaaid af. Met de snelle handhaving heeft oefenmeester Robert Bos knap werk geleverd, nadat de voorloper zich de afgelopen jaren vaak op het nippertje wist te handhaven.
Winsum is de zoveelste fusie van de laatste tijd. Voorbeelden: Bedum (CVVB en Bedum), NEC Delfzijl (Neptunia en Eems Boys), SC Stadspark (De Vogels en Gronitas) en TLC (Tolbert en Leek). DVC Appingedam (De Pelikanen en Appingedam) en FC Klazienaveen (Zwartemeer en Klazienaveen) zijn straks de volgende fusieresultaten. Vaak gaan samenwerkende jeugdafdelingen aan zo’n samenvoeging vooraf. In Winsum is het niet anders gegaan. Met circa 1100 leden behoort de nieuwe club meteen tot de grootste verenigingen in de provincie Groningen. Van die 1100 voetballen er liefst 900 daadwerkelijk. Winsum maakt gebruik van de bestaande accommodaties aan de Schouwerzijlsterweg (zaterdag 1) en sportpark Schilligeham. Daar speelt onder meer het eerste zondagteam, drager van de rode lantaarn in 4B.

Op het bijna voltooide eerste seizoen kijkt voorzitter Jan Joost Flim voldaan terug. ,,We zijn een stabiele club’’, zegt de man die uit de Viboa-gelederen afkomstig is. Wendy Mekel (secretaris), Christiaan Baas (penningmeester), Arjan Bakema, Ben Breukelman, Peter Ritzema en Ewald Veenstra completeren het hoofdbestuur van de no nonsense club. Op 24 juni is er een feestdag ter gelegenheid van 100 jaar voetbal in Winsum, dat onverminderd aangenaam blijft.

Wessel Aslander

Reacties (9)

 1. frederik9 zegt

  Zoals hierboven mooi is omschreven is ons land rijk aan afkortingen in het amateurvoetbal:
  Potetos-Groningen: Post Telefoon Telegrafie Ontspannings Vereniging
  ZSGOWMS-Amsterdam: Zonder Samenspel Geen Overwinning Wilskracht Maakt Sterk (Hup ZSGOWMS)
  RIOS'31-Pey-Echt – Rooms Is Onze Sport, de Limburgers werden in 1965 landskampioen bij de zondagamateurs en zijn -tot nu toe- ook de enige Limburgse club die dit heeft gepresteerd
  Udiros- Nieuwehorne (Fr)- Us Doarp Is Rijk Oan Sport

Reageren