Zes spelers maken selectie Groen Geel zaterdag compleet

Geplaatst: door

GRONINGEN – Na maandenlange scoutingswerkzaamheden, uitvoerige avondoverleggen en afstemming heeft de Technische Commissie van Groen Geel besloten om zes nieuwe spelers aan haar vlaggenschip toe te voegen. De aanwinsten voor de groengele brigade stellen zichzelf op een voor Groen Geel kenmerkende, eigenzinnige wijze aan het lezerspubliek voor.

Vertrekkers

Het was aanvankelijk niet alleen maar hosanna op sportpark Corponello. Begin 2021 begonnen de hoofdbrekens voor oefenmeester Richard Poortman, die vanwege zijn overweldigende seizoenstart in het seizoen 2020-2021 (4 wedstrijden, doelsaldo +26) het bestuur snel overtuigde om een jaar bij te tekenen. Allereerst was het vleugelflitser David van der Meijden, gevreesd door menig back en dansvloer, die zijn vertrek aankondigde en wel om een voor Groen Geel bekende reden. Werk. De zoveelste door Groen Geel afgeleverde high potential pakte zijn koffers en vertrok samen met zijn Duitse schone naar de Randstad. Tonnis de Vries, die zich in het coronatijdperk vanwege vele uurtjes op de tennisbaan spectaculair ontwikkelde tot afslankmodel, zag het goedkeurend aan. Weer een concurrent minder. Wordt dit dan eindelijk zijn seizoen op Corpus? Wij denken van wel.

Daarnaast koos doelman Patrick Schoonbergen eieren voor zijn geld. De combinatie werk, studie en voetbal zorgde ervoor dat de Fries voor de lastige keuze kwam te staan: stoppen met voetbal en meer tijd voor studie en lief. Daarmee bevestigde Indy Roode zijn reputatie als Ronald Waterreus van Groen Geel. De voormalig PSV-doelman met indrukwekkende mat verdreef tijdens zijn carrière eveneens menig concurrent richting de achterdeur. “Topsport is keihard. Na Erwin, Johan en die natte tosti van Amacitia, geen idee meer hoe hij heet, is dit de volgende. Deze zomer staat voor mij in het teken van revalideren (schouder, red.), mediteren en opwaarderen. Ik zie de toekomst zonnig tegemoet.”

Daarnaast zorgde Thomas Metzemaekers voor zweetdruppels bij Poortman. Al voorafgaand aan de beladen uitwedstrijd tegen Aduard liet de spelmaker weten dat hij en zijn Lisa in verwachting waren van een kleine Metz. Een goed half jaar later kwam daar het verlossende fotootje van een prachtige stoere meid: Tess Metz. Gelukkig voor Poortman blijft zijn oogappel ook komend seizoen zijn kunsten vertonen op Corpus.

Nieuwkomers

Dan de nieuwelingen. De eigenzinnige maar bovenal gezellige sfeer op Corponello bleek ook in coronatijd niks van zijn glans te hebben verloren. Vooral de aankondiging van de IJwit-tap bleek te werken als een magneet voor aanstormend talent. Als warme broodjes vlogen de aanmeldingen binnen, waardoor Poortman wat te kiezen had. Het werden de volgende zes.

Joel Brandsma (22) komt over van ONS Sneek. De robuuste verdediger zag geen heil meer in een langer verblijf bij de zaterdaghoofdklasser. De keuze voor Groen Geel was naar eigen zeggen snel gemaakt. “Toen ik hoorde dat Groen Geel zeven damesteams heeft, kon Poortman stoppen met het aanslepen van argumenten. Ik heb veel zin om met Groen Geel voor het kampioenschap te strijden. In het bijzonder kijk ik uit naar het Openingsfeest, ergens in september. Ik heb er veel verhalen over gehoord, het schijnt zelfs dat je als nieuweling op de bar moet gaan staan. We gaan het meemaken.”

Brandsma is niet de enige Fries die de groengele gelederen komt versterken. Vriend en zakenpartner Tom Arissen (22) maakt eveneens de overstap van ONS. De middenvelder omschrijft zichzelf als een “hardwerkende loper die graag vuile meters maakt voor paradepaartjes als Knipmeijer en Gebben, maar zelf ook een doelpunt kan maken.” Een type voetballer die iedere trainer graag aan zijn selectie toegevoegd ziet worden.

Robby van Sluis (21) haalt zijn voetbalschoenen na twee jaar weer uit de wilgen. Volledig hersteld van een hardnekkige hernia gaat de spits op zoek naar eerherstel. “Ik ben een type Wout Weghorst. Hard werken, ietwat ongepolijst en vooral heel hard juichen als ik een doelpunt maak. Ik heb gehoord dat ze daar op Corpus den Hoorn van houden, dus mijn handtekening was een kwestie van tijd.”

Mark Oostra (24) is de volgende spits die zich aansluit bij Groen Geel. Met name Mike Hoeksema was onder indruk van de spits van The Knickerbockers, die in het verleden veel doelpunten maakte bij Zuidlaren. “Wow, krijgen we hem erbij? Lekker hoor. Doelpuntjes gegarandeerd. Ik herinner me hem als een zeer talentvolle speler in de jeugd. Ik was toen zelf een dragende kracht van Zuidlaren, maar dat ter zijde.” Ook Melle Gebben bleef niet ongeroerd door dit transfergeweld. De goalgetter dook in de sportschool en keerde twee maanden later als Rico Verhoeven op het voetbalveld, tot hilariteit van zijn teamgenoten. Armen als staalkabels, benen als beton. “Groen Geel heeft de echte Melle nog niet gezien”, zo voerde hij de druk voor zichzelf op. Wij zijn benieuwd.

Cas Betzema (24) wilde nog een keer in zijn carrière een stap omhoog maken en maakt zodoende de overstap van Be Quick 1887 naar Groen Geel. De rechtsback heeft zin in deze uitdaging, zo geeft hij aan. “De eerste trainingen bevallen uitstekend. Het niveau is hoog en mijn teamgenoten zijn prettig in de omgang. Ik probeer mij op te trekken aan het niveau van Johan Molenaar, die ik vroeger in de F-jeugd overigens nog als trainer heb gehad, en Nick Kamst. Nick is de rust zelve op het veld, daar kan ik echt van genieten. Hopelijk ga ik komend seizoen naast hem vlammen.

Last but not least komt Sievert Zomer (22) over van SJS uit Stadskanaal. De nuchtere Groninger is een hardwerkende, dynamische middenvelder. Twee maanden geleden verhuisde hij naar Stad en zodoende lag een overstap naar Groen Geel voor de hand. “Twee weken keek ik mijn ogen uit toen we voor het eerst een biertje konden drinken op de club. IPA, Affligem Blond en Oedipus Witbier, echt ongekend. Ik kijk uit naar de adtwedstrijden met Indy. Rick Lommerts heb ik die zaterdag al met speels gemak verslagen.”

Technische staf

Tot slot nog even aandacht voor een aantal zeer bijzondere personen binnen de club. Na een lange periode van fysiek ongemak meldde clubicoon Jacob Ritsema zich vorige week weer op de club. Verborgen achter zijn kenmerkende pilotenbril en indrukwekkende grijze snor zag Vader Jacob dat het goed was. Samen met Bert Huberts is de technische staf van Groen Geel 1 compleet. De kantines in Groningen en omstreken kunnen de gehaktballen dus alvast in het vet leggen. “Ik vind het prachtig dat ik samen met Richard Poortman, Bert Huberts en Willem den Hartogh de technische staf mag vervolmaken”, aldus Ritsema. “Wat zeg je? Voetbalt Willem nog steeds? Die ouwe loopt inmiddels ook al richting de 50 jaar, maar goed, diep respect voor die jongen. Poortman mag in zijn handjes knijpen met deze selectie.”

Reageren